Montea plant om onder de naam “Lummen Carbon free” een CO2-vrij gebouw te ontwikkelen voor logistieke activiteiten in België. Dit project van ca. 30 000 m² zal op een strategische locatie nabij het knooppunt van Lummen worden gerealiseerd. Aangezien duurzaamheid één van de belangrijkste kenmerken in deze ontwikkeling is, zal regenwater optimaal worden opgevangen, hergebruikt en geïnfiltreerd.
Montea werkte samen met Water Experts om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar hergebruik van regenwater voor drinkwaterdoeleinden. Hiervoor is een regenwateronderzoek uitgevoerd om
Omdat het gebouw een logistieke bestemming heeft, is het dakoppervlak groot en is de opvangcapaciteit voor regenwater ruim voldoende om het verwachte waterverbruik ter plaatse te dekken. Hierdoor zijn de hemelwaterbuffergrootte en de infiltratiebehoefte goed gedimensioneerd
Good practices voor het opvangen van regenwater waren onder meer bronmaatregelen zoals voorfilters, bladvangers, goede instroom in de regenwaterbuffertank en adequate reinigingsprotocollen voor de regenwatertank.
Le traitement en bout de ligne à des fins de réutilisation telles que le nettoyage et la chasse d'eau des toilettes comprenait un tuyau d'admission flottant et une filtration grossière et fine, suivi de charbon actif pour avoir une eau de qualité suffisante.
Voor de drinkwaterproductie is een installatie ontworpen op basis van een multi-barrier principe om de drinkwaterkwaliteit altijd te waarborgen. Dit omvatte grove deeltjesfiltratie, zandfiltratie , actieve kool, ultrafiltratie en LED-UV voor einddesinfectie Afhankelijk van kwaliteit en aanwezigheid van potentieel schadelijke ionen, zou ook een ionenuitwisseling en remineralisatie kunnen worden toegepast. Het geschatte verbruik van drinkwater was ongeveer 5 m³ per dag.
Na het ontwerp van de drinkwaterinstallatie is in een voorlopige economische beoordeling de potentiële besparing van leidingwater vergeleken met de investerings- en exploitatiekosten van de zuiveringsinstallatie. Rekening houdend met de besparingen op leidingwater, meer bepaald de drinkwatercomponent van de waterrekening in dit geval (€ 1,8 m-3), de investeringskost, de operationele kost en rekening houdend met de inflatie, werd het investeringsrendement geschat op ongeveer 16- 17 jaren.
Voor de nieuwbouw van Montea in Lummen is het haalbaar om zelfvoorzienend te zijn qua watervoorziening omwille van het grote dakoppervlak tov het verwachte waterverbruik. Het maken van drinkwater uit regenwater is technologisch haalbaar. Voor relatief kleinschalig verbruik (5 m³ per dag) werd het investeringsrendement echter voorlopig geschat op ongeveer 16-17 jaar.
Dit relatief lange investeringsrendement is vooral te wijten aan de early adopter-fase van decentrale drinkwaterproductie, de relatief kleinschalige drinkwaterconsumptie en de lage kosten van drinkwater uit het centrale net. Op termijn, terwijl de markt van decentrale drinkwaterproductie volwassen wordt en technologie geoptimaliseerd en op schaal geproduceerd wordt, zullen de kosten dalen en zal de haalbaarheid ten opzichte van drinkwater uit het centrale net toenemen.
In stedelijke gebieden zou drinkwater uit het net de economische keuze zijn, terwijl decentrale drinkwaterproductie meer een economisch alternatief is waar het centrale netwerk niet reikt of in buitenwijken waar de druk en kwaliteit een grotere uitdaging vormen. Decentrale productie van drinkwater is een duurzame keuze omdat water meer lokaal wordt vastgehouden en gebruikt, wat de algehele druk op onze watersystemen verlaagt.